18 maj 2014

Pierś z kurczaka w chrupiącej panierce



Jak zrobić kotleta z piersi kurczaka, aby był delikatny, aromatyczny i chrupiący? Wystarczy odpowiednio go przyprawić i wprowadzić parę zmian w przepisie na tradycyjną panierkę. Kotlety idealnie smakują na ciepło, jak i na zimno z sosem, np. żurawinowym.


Składniki:

2 piersi z kurczaka

2 łyżeczki przyprawy gyros
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki curry

panierka:

szklanka mąki pszennej
2 jajka
ok. 3 łyżek mleka
1/2 łyżeczki wegety
bułka tarta
1/2 szklanki lekko rozdrobnionych płatków kukurydzianych


1. Piersi z kurczaka porcjujemy, lekko rozbijamy. Przyprawę gyros, paprykę i curry mieszamy ze sobą, a następnie obtaczamy w nich kawałki kurczaka. 2/3 szklanki mąki pszennej wsypujemy do osobnego naczynia, jajka roztrzepujemy z 1/3 szklanki mąki, mlekiem i wegetą. Do bułki tartej dodajemy płatki kukurydziane.


2. Kurczaka panierujemy następująco:

- mąka
- jajka z mąką i mlekiem
- buka tarta z płatkami kukurydzianymi


3. Kotlety smażymy na gorącym tłuszczu z każdej ze stron. Ja je podałam z rukolą i młodymi ziemniaczkami.




2 komentarze: